Pengeskabe

Hvad tænker du på, når du læser ordet pengeskab?  Jeg tænker på to ting: 1: Indbrud og røverier i film jeg har set. Der er pengeskabet ofte bygget ind i en væg bag et maleri, eller en reol. 2: De små skabe, man finder i hotelværelsets skab, som er beregnet til opbevaring af pas, kontanter og rejsechecks. Du ved, de der små skabe, hvor låsen sjældent virker, og hvor man altid får på fornemmelsen, at det er sikrere at tage passet med sig – og bruge kreditkort i stedet for kontanter.

Hvad skal i pengeskab

De færreste af os mener, at vi har så mange kontanter, at vi har brug for pengeskabe. Vores penge er i banken – og kontanter bliver der færre og færre af. Vi køber via kreditkort, har betalingsordninger, og handel sker mere og mere via internettet. Men samtidigt med at vores forbrug til luksusgenstande, som fx dyre ure eller smykker er steget, har vi fået øjnene op, for at pengeskabe kan være gode at have. De kan sikre, at de værdifulde genstande, vi ejer, ikke bliver stjålet.

Lad os håbe, at indbruddene, der sker i Danmark, fortsætter med at blive færre og færre. Men med ca. 30.000 indbrud om året er der god grund til, at danskere generelt har fået øje på værdien i at eje et skab, som forhindrer, at tyven får fat i værdigenstandene. Pengeskabe kaldes i fagsproget for sikringsskabe.

Det er et skab, som sikrer, at genstande og eventuelt også værdifulde dokumenter ikke stjæles, eller brænder.
En indboforsikring vil normalt dække dit indbo ved en brand, men det kan tænkes, at du har genstande, som måske ikke er så værdifulde i kroner og ører, men som har meget stor affektionsværdi for dig. Det kan fx være din bedstefars lommeur, som han fik i aftrædelsesgave som embedsmand. Sådan en genstand vil vi gerne opbevare i et pengeskab.

Det kan også godt, tænkes, at du gerne vil sikre vigtige dokumenter. Fx dine forsikringspolicer. Det er jo ikke kun tyverier, som kan gøre livet meget besværligt. Ildebrande sker, og det kan være fornuftigt at sikre nogle dokumenter ikke brænder. Derfor kan du købe brandskabe. Det er skabe, der er beregnet til at opbevare dokumenter og / eller data indhold. De sikrer, at dokumenterne eller datafilerne ikke brænder.

Pengeskabe kan man finde i udgaver, som er brandsikrede, og som også har særlige rum til dokumenter. Det er også muligt at finde brandsikrede dokumentskabe, som er specielt fremstillet til sikker opbevaring af mange dokumenter. Det kan fx være, at du har et hjemmekontor, og gerne vil opbevare og beskytte kontrakterne, du har med forskellige kunder. Det kan være, at du udvikler digitale produkter, og derfor har brug for at opbevare data på et sikkert sted.

Lås medicinen inde

Endelig er der hele området med medicin, der jo i langt de fleste tilfælde bør opbevares i sikre medicinskabe!

Det kan være lidt af en jungle at finde ud af hvad for et skab, man skal købe. Et pengeskab er ikke nødvendigvis brandsikret. Der findes en hel del standarder for brandskabe – de skal leve op til forskellige tests angående hvor lang tid de kan holde ilden væk fra dokumenterne. Papir og datafiler brænder ikke ved samme temperaturer, så det kan være fornuftigt at tale med en fagmand om, hvilken type dokumentskab du bør anskaffe.