God terapi mod stress

Din veninde ringede dig op for et par dage siden. Hun ville bare sludre. Det lød som om, at hun havde det rigtigt godt. Du blev glad, da hun fortalte, at hun endelig er kommet af med alle de der negative tanker om død og sygdom. Hun fortalte dig, at efter nu at have gået i behandling hos en coach, som åbenbart ikke var kvalificeret til at behandle mennesker imod angst, har hun endelig fundet en anden terapeut. Hun har tillid til sin nye terapeut – og hun ved, at hun både er kvalificeret og har certifikat på, at hun har speciale i den metode, hun anvender i sin praksis.

Den gode metode

Metoden hedder ”metakognitiv terapi”. Du spørger om, hvad det er, men din veninde kan ikke give dig et klart svar. Hun fortæller dig, at det har noget at gøre med en idé, der går ud på, at vores psyke selv kan regulere sig, så vi ikke får psykiske lidelser. Hun supplerer sin forklaring med, at det så kan ske, at nogle mennesker kommer ind i tankemønstre, hvor de negative tanker bliver dominerende. Det er dem, der gør os angste. Egentlig ikke en særlig situation eller et objekt. Det lyder ikke helt logisk for dig, men du accepterer forklaringen, fordi du kan høre, at din veninde er glad og har det godt.

Faktisk spørger du hende om selve terapien hun følger nu. Er det også sådan noget med timelange samtaler – ligesom det var hos coachen? Svaret er kort: Ja, og nej. Selvfølgelig er der samtaler med terapeuten. Men faktisk så har din veninde fået nogle øvelser til metakognitiv terapi, som hendes terapeut har undervist hende i at bruge derhjemme, når de negative tanker tager overhånd. Dit spørgsmål er logisk: ”Hvad er det for nogle øvelser?”

Eksempler på øvelser

Din veninde giver dig et eksempel – og nu begynder du at forstå, hvad metakognitiv terapi går ud på:

Det handler om at en person selv kan lære at styre tankerne, så de negative tanker ikke tager overhånd eller bliver for dominerende – og dermed lammende for et godt liv. Du forstår, at tanken i virkeligheden er at lære mennesket at lave andre tankemønstre, så det, der virkeligt betyder noget, kan komme i fokus.

Metakognitiv stressbehandling

I taler om metakognitiv terapi og dens effektivitet ved stressbehandling. Du er meget nysgerrig efter at få mere at vide. Du sætter dig derfor med din IPad efter telefonsamtalen og søger efter artikler om øvelser til metakognitiv terapi, om selve terapiformen, og om hvor du kan få mere at vide.

Desværre er der ikke ret mange gode artikler på dansk om metakognitiv terapi. Til gengæld er der mange på engelsk. Du kaster dig over dem og læser om, hvordan hele filosofien omkring metakognitiv terapi har udviklet sig – faktisk for ganske nyligt.
Sådan af ren nysgerrighed søger du efter ”metakognitiv terapi i København”. Du vil gerne tjekke, hvor mange steder du kan få den specielle terapi.

Det viser sig, at du kan tælle steder, der tilbyder denne terapiform, på en hånd. Måske fordi det stadigvæk er en meget ny form, og mange psykologer og psykoterapeuter er endnu ikke bevidste om behandlingsmetoden.

Bookmark permalink.