STX eller EUD?

Når du er ved at afslutte 9. klasse, så bliver der stillet nogle krav til dig: Du skal til at vælge, hvilken vej du skal gå fremover. Skal det være afgang fra skolen og direkte ud på arbejdsmarkedet? Skal det være videre uddannelse? Hvor længe kan du holde bøgerne ud? Er du slet ikke bogligt anlagt men har bare lyst til at bruge dine hænder? Dine overvejelser er mange. Nogle af dine jævnaldrende venner vælger at tage på efterskole i et års tid. De bruger tiden til at tænke sig om – og til at lære om noget, de virkeligt interesserer sig for. Fx sport, gastronomi eller musik.

I Vejle har de STX 2 år

Nu er du måske ikke den store musiker eller gastronom. Du er faktisk heller ikke så interesseret i sport. Og hvad skal du så vælge? En efterskole for almindelige unge mennesker, der bare gerne vil lære noget og helst også tjene nogle penge? Den efterskole findes sikkert et eller andet sted. Men inden du finder den, så har du spildt tiden. Og det vil du ikke. Der findes da også en god løsning for dig: Du kan begynde på  https://campusvejle.dk/stx/, hvor du får en studentereksamen meget hurtigere end dine kammerater, der bare valgte et almindeligt gymnasium.

En STX 2 år tager nemlig kun 2 år at tage. Den er nemlig fokuseret på de fag, som du skal bruge, når du skal videre. Der er ikke nogen af de der bløde, humanistiske fag som fx oldtidskundskab eller musik. Det er et hårdt forløb. Men det giver dig et års forspring!

EUD hvis du er til mere praktisk arbejde

Men, hvis bøgerne og aflevering af opgaver til tiden ikke lige er dig, så skal du muligvis gå i en lidt mere praktisk retning. Du skal måske gå i den retning, der hedder EUD? EUD står for Erhvervsuddannelse. Der er rigtigt mange EUD’er. Det skal du være opmærksom på. Nogle starter som EUD student på uddannelser indenfor handel og butik.

Andre starter en EUD, fordi de vil arbejde med mennesker indenfor social- og sundhedssektoren. Andre starter deres EUD, fordi de vil ligge og rode med bilmotorer dagen lang – eller fordi de vil være elektrikere. Mulighederne er mange. Du skal bare beslutte, hvad du vil. Og så skal du tage en snak med en god studievejleder om dine muligheder efter, at du har afsluttet din EUD. Det kan jo godt tænkes, at du vil videre i systemet. Eller at du opdager, at dit helbred ikke er til, at du løfter tunge ting. Omskoling?

Voksenelever har også mange muligheder

Jo, men det vil ikke være et problem. Du kan jo altid supplere dine kvalifikationer med fx enkeltfag fra en HF. HF fjernundervisning giver dig muligheden for at supplere og forbedre dine kvalifikationer – uden at du nødvendigvis skal følge et skoleskema i dagtimerne. Det kan være en stor fordel, hvis du har et job, som du ikke vil forlade.

Det, som du dog skal undersøge er, om du har ret til SU. Der kan være tilfælde, hvor du, som voksenelev – se her, har ret til SU. Omvendt, så er det ikke alle uddannelser, du kan tage på et VUC, der automatisk giver dig ret til SU.

Bookmark permalink.