Hvad er biobrændsel?

Vi hører så meget om, at vi skal passe på miljøet. Vi hører om klimaforandringer, og vi hører om, at vi skal nedsætte udslippet af CO2. Vi hører om alternative energikilder. Vi har varmepumper. Vi har vindmøller. Vi har et rimeligt godt miljø her i landet. Vi hører dog også om skandaler, hvor kommuner lader giftigt spildevand sive ud i havet. Vi hører om, at det ikke er godt at brænde stearinlys af, fordi det faktisk er usundt. Vi hører så meget. Og det kan være meget svært at finde rundt i, hvad der er godt for miljøet og sundt for os selv. Og hvad der ikke er.

Dårlig samvittighed

Mange mennesker har dårlig samvittighed, når de fx en dejlig sommeraften gerne vil nyde et grillmåltid. De ved nemlig, at det ikke er det bedste at grille over kul. Men de har ikke lige fået købt en gasgrill. Ja, det er lidt forvirrende – og mange gange, så synes jeg faktisk, at jeg får totalt modstridende oplysninger. Hvorfor er det ikke ok at grille over kul, men det er helt ok at bruge biobrændsel i sin brændeovn? Jeg forstår det bare ikke. Så jeg har besluttet, at jeg ikke vil have dårlig samvittighed over at grille over kul en enkelt aften i ny og næ.

Træpiller og briketter?

Jeg har dog også besluttet, at jeg skal have mere at vide. Om biobrændsel. Hvad er det egentlig? Er det træpiller, som man kan fodre ind i sit fyr og få varme ud af? Er de træbriketter, jeg kan købe i et supermarked biobrændsel? Er de brændebriketter, jeg køber billigt, ok overfor miljøet?

Jeg vil virkeligt gerne vide, hvad forskellen mellem trækul og træbriketter er. Jeg vil gerne ændre mine vaner, hvis jeg får nogle argumenter for, hvorfor jeg skal gøre det, som er logiske. Men jeg vil ikke ændre mine vaner, bare fordi nogen siger, at sådan er det bare. Hvis det bare er sådan, så er der en grund til det. Og den grund skal jeg kende. Ellers, så må I godt lade mig være i fred.

Biobrændsel?

Jeg har hørt meget om biobrændsel, og det, jeg har forstået, er, at biobrændsel er energikilder, der består af biologisk materiale, der har været levende for nylig. Til forskel fra fossile energikilder, der var levende for flere hundrede millioner af år siden. Fx fyringsolie. Men hvorfor siger de så, at man ikke skal grille på trækul. Kul er da lavet af en kilde, der var levende for ikke så længe siden. Biobrændsel kan være lavet af træ. Kul er lavet af træ. Hvor er forskellen? Jeg forstår det simpelthen ikke. Træ er træ. Om det kommer i form af kul eller briketter, kan vel være det samme.

Jeg kan kun se et eneste argument for, hvorfor man ikke bør grille over kul. Og det er, at kul bliver meget hurtigt brændende varmt. Det kan føre til, at maden, man griller, bliver brændt. Og det brændte kød, eller den brændte skal på grøntsagen, kan være sundhedsskadelig. Men det har jo ikke noget at gøre med, at kul er farlige. Det har noget at gøre med, at vi skal lære at grille rigtigt.

Bookmark permalink.