Hvem har en god skæremaskine

Jeg har en bekendt, som er typograf. Hun har sit ejet lille firma, og hun er vistnok en af de eneste typografer, som er tilbage. Efter digitaliseringen af teknologien til trykning af foldere og brochurer er de fleste firmaer i den branche gået neden om og hjem, eller de har lagt hele deres proces om. De, som lagde deres produktionsproces om i tide, har været i stand til at overleve. De andre har måttet lukke biksen.

Specialisering

Men min veninde har overlevet. Det er, fordi hun er meget specialiseret. Hun havde mange kunder, som bad om brochurer eller bryllupsinvitationer. Men hun så, at hun var nødt til at ændre kurs, da de nye teknologier begyndte at vinde frem. Hun mistede mange kunder, men fandt en lille niche. I dag går forretningen godt igen. Hun besluttede sig, nemlig for at koncentrere hele sin produktion om at producere etiketter til vinflasker. Det er en meget specialiseret niche. Vinproducenterne, som eksporterer deres vin i flasker, er meget kræsne, og etiketterne er meget forfinede. De kan være trykt med relief, og der skal altid kræses meget om kvaliteten af sværten og farven.

En dag, da hun fortalte mig om sin forretning, kunne jeg ikke lade være med at spørge hende om, hvad der er det sværeste i den proces. Hun nævnte flere ting.

Den første var, at hun hele tiden skal være på forkant med de nye maskiner, som hele tiden kommer frem. Hvert andet år tager hun til Frankrig for at komme på en særlig udstilling, som handler om vinfremstilling og alt, hvad der hører med til det. Det inkluderer også selve det at få vinen på flaskerne, og fremstillingen af etiketterne til dem. Det sværeste for hende er, at hun ikke taler fransk. Jo, hun kan lidt, men ikke nok til at kunne tale fagligt.
Den næste, svære faktor, hun nævnte, var at skære etiketterne til. Der skal man bare være 100% præcist, ellers går det ikke. Ingen vinproducent vil acceptere etiketter, som er skåret skævt. Forståeligt nok. Det vil se forfærdeligt ud på flaskerne. Medmindre etiketten er særligt designet til at blive skåret skævt. Men så skal man også være 100% præcis.

Skæremaskine

Hun nævnte, at det kan være meget svært at finde en skæremaskine, som kan være helt præcist. Det kan lade sig gøre med laser, og det har været en meget kostbar affære for hende at anskaffe sådan en. Det kan nemt tænkes, at hun skal skære 5000 etiketter til en enkelt kunde.
I gamle dage havde hun en skæremaskine med rullemekanisme, men den fungerede ikke godt. Hun har også prøvet én med en kniv. Det var helt umuligt. Papiret skred under skæringen, så hun mistede mange timers arbejde – og penge.

Skæremaskinen, hun har nu, er den bedste investering, hun har lavet, siger hun. Den er købt hos hendes faste leverandør af kontorartikler: Justmore. Den er sikker og fungerer. Papiret skrider ikke. Men det har taget hende mange timer – måske dage at lære at programmere den korrekt hver gang, hun skal skære etiketterne. De varierer fra kunde til kunde. Men som hun fortalte, det er spændende hver gang at se, om jeg har programmeret rigtigt. Det er sket et par gange, at jeg ikke havde gjort det. Men nu har jeg lært det.

Bookmark permalink.