Redningsveste redder liv!

Hvert år dør rigtig mange mennesker på havet, fordi de ikke har haft redningsvest på. Ud af de 188 personer, som druknede fra 2001 – 2015, havde kun 10% af dem redningsvest på. Det vil med andre ord sige, at hele 90% bar ikke redningsvest under sejladsen.

Regler for brugen af redningsveste

Reglerne på området er meget simple, og de foreskriver følgende:

 1. Alle fritidsfartøjer skal medbringe redningsveste eller svømmeveste til alle personer om bord. Vestene skal ikke bare passe til antallet af personer om bord, de skal også passe i forhold til alder og vægt.
 2. Vestene om bord skal være typegodkendte og overensstemmelsesmærkede med enten ratmærke eller CE-mærke.

Bliver ovenstående regler ikke fulgt, kan du blive straffet med bøde eller sågar hæfte. Husk: Det er for jeres egen skyld, da det er jeres sikkerhed og liv, der er på spil.

Svømmevest eller redningsvest

Om du skal vælge svømmevest eller redningsvest, kommer an på, hvad vesten skal bruges til. Nedenfor kigger vi nærmere på, i hvilke situationer du skal vælge den ene frem for den anden.

Svømmeveste

Svømmevesten er velegnet til at svømme med og har mere bevægelsesfrihed, da den ingen krav har. Den bruges derfor oftest af kajakroejere, og andre der har brug for at kunne bevæge armene. Svømmevesten har skum på bryst og ryg som opdriftsmateriale med en opdrift på 50 Newton.

En svømmevest bør kun benyttes i beskyttet farvand, hvor der er hjælp i nærhed, og den bør kun benyttes af øvede svømmere. Udfordringen med en svømmevest, i forbindelse med uheld, er, at den ikke kan vende dig automatisk rundt i vandet.

Ligger du bevidstløs i vandet, vil svømmevesten altså ikke automatisk kunne vende dig om på ryggen, så dine åndedrætsorganer er frie. Du vil med andre ord drukne, hvis denne form for uheld skulle ske.

Læs alt om svømmeveste her: www.redningsvest-nu.dk/svoemmevest/, hvor du også finder svømmeveste til børn og hunde.

Redningsveste

Redningsvesten derimod er designet til automatisk at vende dig om på ryggen ved ophold i vandet. En redningsvest har nemlig en stor krage og kun opdriftsmateriale på brystet og i kraven. Dette design giver en rygliggende stilling med hovedet højt hævet.

Om du så skal vælge en fastvest eller en oppustelig redningsvest, er langt hen ad vejen en smagssag. Rent sikkerhedsmæssigt er de lige gode, men komfortmæssigt er den oppustelige redningsvest mere behagelig.

Producenter af redningsveste
 • Sailor
 • Off-Shore
 • Viking
 • Helly Hansen
 • Lalizas
 • Regatta
 • Marinepool
 • Secumar
 • Baltic

Du kan læse meget mere om fastveste og oppustelige redningsveste på www.redningsvest-nu.dk. På hjemmesiden, Redningsvest-nu.dk, bliver du guidet igennem fordele og ulemper ved den ene eller den anden type redningsvest. Derudover finder du flere billede- og videoguides, som gør valget meget nemmere.

Bookmark permalink.