Så skal vi have eget hus

Vi har fundet et dejligt hus, som vi gerne vil købe. Det har været til salg i næsten et år, og vi fik et pænt afslag i prisen på 100.000 kroner. Det ligger i et almindeligt parcelhuskvarter, som blev etableret tilbage i 1950’erne. Huset er også fra dengang. Der skal laves en del reparationer i det. Fx vil vi gerne have lavet køkkenet om. Det er et af de her smalle køkkener, hvor man står afsides fra resten af huset. Jeg kan nu godt lide, at der er separat køkken. Det forhindrer at hele, stuen kommer til at stinke af madlavning.

Ejendomslån?

Vi har overvejet at købe huset nu, i nogle uger. Sælger venter på besked fra os om, at vi køber det. Vi har besluttet, at vi køber det, hvis vi kan få et ejendomslån til en rimelig pris. Vores bankrådgiver er ved at regne på tallene, vi har givet, og vi håber, at vi får lånet.

Det er første gang, vi køber fast ejendom. Vi har indtil videre boet til leje, men vil gerne have vores eget. Stifte en familie og sørge for, at børnene får nogle gode, rammer. Vi har derfor valgt et hus i et kvarter, hvor der er temmelig stor udskiftning af beboere. Vi kan se, at mange småbørnsfamilier er på vej ind i det kvarter. Og det vil være rart, hvis børnene finder legekammerater i området.

Vi var godt nok nervøse, da vi gik i banken for at høre om muligheden for et lån til boligen. Men vores rådgiver er meget sød og forklarede os alt om, hvordan det fungerer.

Boligopsparing

Det første, hun spurgte os om, var, om vi har en boligopsparing. Vi skal nemlig selv financierer 5% af boligens pris. Der er nemlig en lov, som siger, at man ikke må låne mere end op til 95% af boligens pris. Aha, det vidste vi ikke. Nu er den bolig, vi kigger på ikke så dyr. Ca. 3 millioner kroner. Vi skal altså selv stille med 150.000 kroner.

Vi kan få et lån hos en realkreditinstitution, som dækker 80% og de sidste 15%, kan finansieres via et boliglån i banken. Javel. Vi skal altså godkendes til at få et lån på 450.000 kroner af banken. Det er godt nok mange penge.

Rådgiveren forklarede i lange taler alt om faste og variable renter. Jeg er ikke god til det her med økonomi og kan slet ikke overskue at skulle tage stilling til, om lånet skal være med fast eller variabel rente. Renten er forholdsvist lav lige nu, men der er også udsagn om, at en boligboble vil briste snart. Det vil ikke være sjovt at stå med en gæld i et hus, hvis priserne begynder at falde. Jeg bryder mig ikke om tanken. Kender faktisk nogle mennesker, som nåede at købe bolig lige inden finanskrisen. Da den så kom, var de virkeligt i en hård situation.

Vi har talt meget om det min mand og jeg. Vi har besluttet, at vi må tage chancen. Vi har gode jobs, og huset, vi gerne vil købe, ligger inden for vores budget, så vi venter nu kun på at blive godkendt til at få det ejendomslån. Og heldigvis kan vi altid regne med firmaet Vexa, der jo også er her i Viborg!

P.S.: Har du læst denne artikel om ventetid?

Bookmark permalink.